Dan Lungu: Cât se citește în România și ce înseamnă în cifre un scriitor de succes / Românii pleacă din țară masiv fiindcă sunt speriați de iminența unei dictaturi (video)

„Dan Lungu este unul dintre cei mai apreciați și mai traduși scriitori români, este în același timp conf. univ. dr. al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fost director al Muzeului Național al Literaturii Române Iași și co-fondator al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere – FILIT. La alegerile legistlative din 2016 a obținut un mandat de senator de Iași din partea USR.

Romanul sau ”Sunt o babă comunistă” a fost tradus in mai multe limbi și a fost ecranizat în regia lui Stere Gulea. Alte cărți au cunoscut succesul pe scena teatrului cum ar fi ”Cu cuțitul la os” și ”Nuntă la parter”.

Despre noul său roman ”Pâlpăiri”, criticii spun ca va fi printre cele mai bune cărti din istoria literaturii române care trateaza viața satului.

Dacă un străin m-ar pune să îi explic cum a evoluat România după 1990 i-aș face cadou cărțile lui. Nu sunt critic literar, dar scriitorul Dan Lungu îmi seamănă foarte tare cu un chirurg care te operează pe viu și îți spune glume în același timp. Nu știi dacă să razi sau să urli de durere, dar te ridici de pe masa de operație cu certitudinea că ceva s-a vindecat in tine.”

Fragmente video din interviu:

Articolul integral poate fi citit aici