Uniunea Scriitorilor din România a încasat sute de mii de euro din chirie pe Cazinoul de pe Calea Victoriei, cu care a plătit curentul și salarii, dar nu a finanțat niciun proiect cultural – Comunicat de presă

Cazinoul de pe Casa Victoriei, care funcționează în Casa Vernescu, a fost transmis prin Hotărârea de Guvern nr.573 din 15.07.2015 în folosință gratuită pentru Uniunea Scriitorilor din România. Ca bun administrator, aceasta a profitat de poziționarea excelentă și de creșterea pieței imobiliare pentru a obține circa 3,5 milioane de lei din chirie din octombrie 2015 și până la finalul anului 2018. Însă aceeași Hotărâre de Guvern care prevede faptul că imobilul respectiv urmează să fie folosit cu titlu gratuit de către Uniunea Scriitorilor din Românie mai specifică și felul în care pot fi cheltuiți banii obținuți din închirierea acestuia. „Uniunea Scriitorilor din România poate beneficia de fructele civile ale imobilului, cu condiția utilizării acestora în scopul realizării obiectului de activitate prevăzut în Statutul propriu”, se precizează în textul de lege.

Conform datelor solicitate de senatorul USR din Iași, Dan Lungu, de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, Uniunea Scriitorilor nu a finanțat niciun proiect cultural cu sumele considerabile de bani obținute doar din închirierea acestui imobil, fără a lua în calcul întregul patrimoniu al Uniunii, ci a plătit în special salarii și indemnizații. În mod concret, conform răspunsului oferit de Ministerul Culturii, doar la nivelul anului 2018, în care Uniunea Scriitorilor din România a încasat din închirierea Casei Vernescu 1.228.645 de lei, circa 100.000 de lei lunar pe chirie, au fost efectuate cheltuieli de materiale consumabile, utilități, deplasări interne, poștă, taxe, impozite, dar în special „salarii, indemnizații președinți de filiale”. Acest ultim capitol a beneficiat de 65% din suma încasată pe chirii – 803.093 de lei.

„Uniunea Scriitorilor din România se află, din punctul meu de vedere, într-o situație flagrantă, ca să mă exprim delicat, iar vina nu le aparține integral, fiindcă ei fac aceste raportări anuale către Ministerul Culturii și nimeni de acolo nu a sesizat această situație aberantă. Consultând tabelul cu cheltuieli făcute din banii proveniți din chirie înțelegem practic că «obiectivul de activitate prevăzut în Statutul propriu» este plata salariilor și a utilităților. Deci rolul Uniunii este acela de a-și asigura exclusiv propria funcționare și existență sau cel puțin asta se înțelege din gestionarea fondurilor de către conducerea filialei. Nu s-a dat nicio bursă de creație, nicio rezidență, nu s-a făcut nicio campanie de promovare a lecturii, nimic! Deplângem soarta scriitorului român, dar tocăm sute de mii de euro pe salariile unor angajați de la centru care n-au dat niciodată vreun raport de activitate”, a declarat senatorul ieșean Dan Lungu.

Există mai multe solicitări înaintate de Dan Lungu, senator USR de Iași, către Uniunea Scriitorilor din România, care nu au primit nici un răspuns, deși e vorba de informații publice, solicitări legate în special de activitatea financiară a uniunii creație.

Aș fi interesat și de o altă chestiune, la care cu siguranță nu ni se va răspunde: din acele sume destinate salariilor și indemnizațiilor președinților de filială, cât la sută rămâne la București, pentru salarii, și cât merge în țară, la președinții de filială? Din câte știu, aceștia din urmă sunt remunerați din cotizațiile din filială. Părerea mea este că sumele au fost amestecate în același coș, pentru a masca o inechitate profundă în distribuirea fondurilor. În fapt, din tot bugetul executat de Uniunea Scriitorilor, la filialele din țară ajung doar firmituri”, a mai adăugat Dan Lungu.

Puteți citi accesând acest link răspunsul integral primit de la Ministerul Culturii.