Un senator iesean cere lamuriri Primariei Botosani pentru acordarea Premiului Mihai Eminescu – TeleM

Senatorul USR Dan Lungu a trimis o scrisoare deschisă în atenția Primarului Municipiului Botoșani și a Consiliului Local, solicitându-le să explice deciziile care au stat la baza decernării Premiului „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia. Anul acesta, juriul l-a desemnat câștigător pe Constantin Abăluță, căruia i s-au livrat în cont 35.000 de lei, însă cum starea de sănătate nu i-a permis să ajungă la Botoșani pentru decernare, acesta a fost trimis de urgență la bancă pentru a returna suma de bani și câștigător a fost desemnat Liviu Ioan Stanciu, al doilea în preferințele juriului.

Ca să își sprijine această decizie, organizatorii au invocat prevederile unui regulament care nu sunt publice pe niciun site, nici legat de eveniment și nici al administrației locale, în condițiile în care niciun mare premiu în literatură nu impune, pentru decernare, prezența fizică a câștigătorului.

„În gestul dumneavoastră de a nu acorda premiul câștigătorului, Constantin Abăluță, ați invocat existența unui Regulament care prevede prezența obligatorie a laureatului la decernare, în baza căruia s-ar fi luat decizia acordării poetului ieșit pe locul doi. Doar că, printr-o totală lipsă de transparență, acel raport nu este de găsit nicăieri. Am sunat și la instituția pe care o conduceți, de unde am primit răspuns, în cele din urmă, să-l solicităm pe Legea 544/2001, ceea ce am și făcut”, a susținut Dan Lungu în scrisoarea deschisă.

Textul integral poate fi citit aici.