Situația la Teatrul Odeon


În data de 3 octombrie 2017, senatorul USR Dan Lungu a adresat o interpelare domnului Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii și Identității Naționale.


Stimate domnule Ministru,

În ultimii 20 de ani, Dorina Lazăr a avut în Teatrul Odeon o funcție de conducere  – fie cea de director artistic sau, după 1989, când s-a instituit, cea de director, respectiv manager. Aceasta a fost mereu o voce a actorilor pe care i-a condus – a protestat când i s-a cerut tăierea bugetului de Primăria Municipiului București, a atacat în contencios administrativ când atelierele Teatrului Giulești au fost transferate din pix către Opera Comică pentru Copii, spații esențiale pentru desfășurarea activității Teatrului Odeon.

Stimate domnule ministru,

Solicit să vă îndreptați atenția asupra modului în care domnia sa a fost demisă. În primăvara anului 2017, activitatea Dorinei Lazăr este analizată de Comisia de evaluarea anuală a managementului, comisie care îi oferă nota de 9,23 din 10 maximum posibil. Legea, dar și obiceiul aparatului administrativ, arăta că în una, maximum două luni, decizia de numire în funcție trebuie să ajungă la Teatrul Odeon semnată de primarul general Gabriela Firea. Hârtia ajunge abia pe 17 august, deși în ea este precizat faptul că, de la 1 iulie, Dorina Lazăr este reîncadrată în funcția de manager. Două săptămâni mai târziu, o altă adresă sosește de la Primărie, semnată de viceprimarul Aurelian Bădulescu, care dispune încetarea contractului de management încheiat între primarul general și Dorina Lazăr.


Întreaga interpelare poate fi citită aici.

Răspunsul, din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale, poate fi consultat aici