Situația cinematografelor

În data de 23 octombrie 2017, senatorul USR Dan Lungu a adresat o interpelare domnului Lucian Romașcanu, Ministru al Culturii și Identității Naționale.


Stimate domnule Ministru,

Legislația privind activitatea cinematografelor administrate de către Regia Autonomă România-Film a fost de la început opacă, la fel cum a fost gândită, în bună măsură, și trecerea cinematografelor și grădinilor de vară din diriguirea RADEF către autoritățile locale. Măsura nu a fost una fundamentată pe intenții rele, dar a fost vlăguită de schimbările politice de la conducerea țării. În 2008, Parlamentul a decis ca toate sălile și grădinile de spectacol cinematografic să treacă de la RADEF în administrația consiliilor locale. În 2011, după ce 93 de astfel de spații au schimbat proprietarii guvernul Boc a decis că vrea să facă o rețea de cinematografe de stat și a sistat procesul. În 2013 s-a votat în Parlament revenirea la proiectul original, astfel încât, pe hârtie cel puțin, restul de 166 de spații au putut trece în administrarea autorităților locale.

Probleme cu aceste spații datează însă cu mult timp înainte de aiureala legislativă. Dintre cele peste 600 de cinematografe care erau gestionate de RADEF la înființare, în 1991, presa relatează că mai există funcționale doar 13, dintre care doar șase digitalizate, administrate de RADEF. Recent, Marius Iurașcu, fost director al Romania Film, a fost condamnat în primă instanță la trei ani cu suspendare într-un dosar de corupție în acest sens. Dacă Cinema București, monument istoric este închis de 13 ani și la parterul său s-a dorit construirea unui bar, la Iași există un cinematograf abandonat, unul vândut pe nimic, și două cinematografe funcționale în condiții deloc îmbietoare pentru public. După 10 ani de la primele discuții purtate despre preluarea cinematografelor de consiliile locale, s-a întâmplat acest lucru și la Iași, care le-a dirijat către o structură – Ateneul din Iași, aflat în subordinea Primăriei.


Întreaga interpelare poate fi consultată aici

Răspunsul poate fi găsit aici