Dan Lungu (n. 15 septembrie 1969, Botoșani, România) este scriitor și politician român. Din 1995 este conferențiar dr. la Catedra de Sociologie, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Între 2001 și 2002 a fost redactor-șef al revistei de cultură „Timpul”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din 2013, a inițiat și organizat anual festivalul FILIT (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași), împreună cu scriitorii Florin Lăzărescu și Lucian Dan Teodorovici. Evenimentul a fost construit pe un concept occidental, care s-a dovedit de succes și a devenit emblematic pentru Iași.

Între 2013 și 2017 a fost director al Muzeului Național al Literaturii Române din Iași. În ultimii doi ani, a acordat o atenție specială deschiderii de noi puncte muzeale în mediul rural, în județ. Astfel, cu sprijinul autorităților și al echipei extraordinare de la MNLR, au reușit să inaugureze patru puncte muzeale: „Cezar Petrescu” la Cotnari, „Dimitrie Anghel” la Miroslava, „Ionel Teodoreanu” la Golăiești / Medeleni și „G. Ibrăileanu” la Târgu Frumos.

La alegerile legislative din 2016 a obținut un mandat de senator de Iași din partea USR.

Este membru în Comisia pentru cultură și media, dar și în Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități.

În viziunea lui, își imaginează un Iași cu vitalitate / efervescență culturală, cu consum cultural ridicat și democratizat, cu putere de omologare a valorilor la nivel național, exportator de bunuri culturale și spațiu al ospitalității cultural-artistice. 

Consideră că mediul rural are nevoie de o strategie culturală specială, strategie care s-ar putea sprijini pe revitalizarea și regândirea rolului căminelor culturale sătești, cărora trebuie să li se adauge bibliotecile rurale, muzeele locale și, evident, școlile, într-o ecuație care în același timp să stimuleze cultura.

Este de părere că asociațiilor culturale și al artiștilor independenți li se acordă mult prea puțină atenție, atât sub aspectul bugetelor cât și al mecanismelor flexibile de susținere.