Procesul câștigat de actrița Dorina Lazăr, o victorie asupra abuzurilor din cultură – Comunicat de presă

Dorina Lazăr, fostul manager al Teatrului Odeon din București, a câștigat procesul cu Primăria Capitalei. Instanța a anulat Dispoziția nr.1181 din data de 24.08.2017 a Primarului Municipiului București, prin care Gabriela Firea, „ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale”, a demis-o pe Dorina Lazăr din funcția de conducere a teatrului, precum și raportul Corpului de Control, în baza căruia decizia primarului a fost luată.


Dorina Lazăr, sursă foto: revistatango.ro

La momentul demiterii nefondate și urgentate de Primăria Capitalei, peste 90 de persoane, angajați și colaboratori ai Teatrului Odeon, au semnat o scrisoare deschisă prin care se declarau bulversați de decizia demiterii Dorinei Lazăr, de faptul că demiterea și numirea unui director interimar au avut loc în curs de numai câteva zile, fără explicații și fără preavizul legal prevăzut în contract. Totodată, Senatorul USR Dan Lungu s-a alăturat și el celor care, în spiritul corectitudinii, transparenței și respectării legii, a trimis o scrisoare deschisă Primarului Capitalei, Gabrielei Firea, prin care a cerut motivarea acestei decizii injuste și adoptarea imediată a unor demersuri care să rezolve acest conflict cu celeritate. Scrisoarea a fost dublată și de o interpelare adresată Ministrului Culturii și Identității Naționale, la momentul respectiv Lucian Romașcanu, în ședința Senatului din data de 03.10.2017. Prin interpelarea sa, Senatorul Dan Lungu îi solicita ministrului Culturii implicarea în soluționarea acestei grave probleme din lumea culturală românească prin toate mijloacele permise de lege și solicita trimiterea corpului de control al Ministrului Culturii pentru a ridica toate documentele necesare și pentru a discuta cu toți cei implicați în acest conflict astfel încât orice formă de abuz din partea Primăriei Municipiului București să fie oprită. „Dorina Lazăr a fost mereu o voce a actorilor pe care i-a condus și mă bucur că, în sfârșit, i s-a făcut dreptate. S-a dovedit că cei care și-au dorit atât de mult să o discrediteze, în ciuda tuturor eforturilor lor, nu au izbutit și, deși era limpede de atunci, s-a dovedit acum că toate lucrurile invocate de ei la momentul respectiv, pentru a o demite cât mai urgent, nu au avut nimic de-a face cu realitatea. Abuzurile nu erau doar evidente, ci strigătoare la cer!”, a menționat Senatorul USR Dan Lungu.

Cazul Dorinei Lazăr nu a fost însă singurul abuz din zona culturii semnalat de către Senatorul USR. Acestuia i s-a mai adăugat și cazul evaluării îndoielnice a scriitorului Adrian Alui Gheorghe în calitate de director al bibliotecii „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț, câștigător, în cele din urmă, în luna septembrie a anului trecut, al procesului deschis împotriva Consiliului Județean sau cazul scriitorului Vasile Baghiu. Acesta din urmă, deși cu o vechime de patru ani în care, pe lângă funcția de îndrumător de practică, a avut-o și pe cea de diriginte, la începutul anului școlar 2018 – 2019, conducerea Școlii Postliceale Sanitare Piatra-Neamț a decis, fără ca decizia să fie bazată pe vreun temei legislativ, ca acesta să nu mai fie numit diriginte. Cazul său, deși semnalat și el prin două interpelări succesive Ministrului Educației Naționale, nu a fost încă soluționat.

O altă zonă culturală în care s-a implicat activ senatorul USR de Iași este cea a monumentelor de patrimoniu. Dintre acestea, subiecte ale interpelărilor susținute de Senatorul Dan Lungu în ședințele Senatului, adresate Ministrului Culturii, au fost Casa lui Marin Preda, Casa lui Constantin Brâncuși – care, în cursul anului trecut, s-a și prăbușit -, Casa din Fălticeni în care a locuit Ion Creangă sau Închisoarea Doftana. Numărul acestora s-a aflat, în ultimele luni, într-o continuă creștere. Prin urmare, Dan Lungu a trimis adrese, pentru a-și arăta sprijinul și pentru a urgenta identificarea unor soluții prin posibile modificări legislative, Direcțiilor Județene pentru Cultură și Consiliilor Locale, scopul fiind de această dată salvarea unor monumente precum Casa lui Vasile Alecsandri, Monumentul „Fructul Soarelui” din Costinești, galeriile subterane de sub Palatul Cantacuzino-Pașcanu din orașul Pașcani sau clasarea casei în care a locuit poetul Daniel Turcea, la Pitești.

Toate interpelările adresate de Senatorul USR Dan Lungu Ministerului Culturii și Identității Naționale și răspunsurile primite pot fi găsite aici.