Procentul de 30%, blestemul culturii române în 2019 – Comunicat de presă

Cu numai trei zile înainte de finalul lunii trecute, reprezentanții Ministerului Culturii și Identității Naționale au trimis un e-mail succint  tuturor instituțiilor de cultură aflate în subordinea sa, prin intermediul căruia i-a anunțat pe managerii acestora că pentru ultimele două trimestre ale anului bugetul lor va fi redus la „un procent de aproximativ 30% din suma cerută sau la care aveați dreptul, după caz”. Această reducere bugetară uriașă a fost urmarea unei limitări lunare a fondurilor impusă însă de Ministerul Finanțelor Publice și a vizat strict bugetul destinat categoriei menite să acopere „bunurile și serviciile”, în care se încadrează, de regulă, plata colaboratorilor fiecărei instituții.

Astfel că, deși afectate vor fi toate instituțiile culturale din România, cele cărora le va fi imposibil să-și continue în mod firesc activitățile vor fi cele ale Operei, anume Opera Națională Română din Iași și Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Beatrice Rancea, managerul Operei ieșene a declarat, în ultimele zile, pentru diverse publicații, faptul că „Opera din Iași riscă să nu-și poată susține spectacolele de la începutul stagiunii viitoare din lipsă de fonduri”, adăugând că procentul de 30% din suma totală care ar fi acoperit cheltuielile operei este suficient, în prezent, doar pentru întreținerea clădirii și nimic mai mult. Totodată, Florin Estefan, managerul Operei din Cluj-Napoca, a menționat și el faptul că problema reală este aceea că Opera nu-și va mai putea plăti colaboratorii permanenți, afirmând că nu își explică această tăiere bugetară care nu este justificată prin nicio Hotărâre de Guvern, Ordonanță sau alt act normativ. Cei doi manageri au trimis un memoriu Ministerului în care își explică situația și prezintă imposibilitatea continuării activității, în astfel de condiții.

Această reducere a fondurilor pentru bunuri și servicii la un procent de numai 30% la sută succede, la scurt timp, o alta, urmare a unui Ordin tot al Ministrului Finanțelor Publice, emis în luna decembrie a anului trecut. Modificarea anterioară a determinat reducerea bugetului alocat pentru sesiunea a doua de finanțare din anul 2019 a Administrației Fondului Cultural Național cu un procent de 30%, limitând fondurile instituției la numai 31 de milioane de lei, dintr-un total de 37, alocat inițial. Astfel, a fost blocat un număr mare de proiecte care priveau dansul, muzica, teatrul, artele vizuale sau promovarea culturii scrise. „Este scandaloasă această nouă tăiere de fonduri, de-a dreptul uriașă. E inadmisibil ca ori de câte ori nu-ți ies socotelile să tai de la cultură. Acest procent, tot de 30% – data aceasta rămas, nu scăzut – pare să se fi abătut asupra culturii din țara noastră, în 2019, ca un soi de blestem. Nu pot să-mi explic cum Ministerul Finanțelor Publice crede că România culturală mai poate fi decentă în urma unor asemenea cataclisme abătute peste noapte. După asemenea măsuri năucitoare, cum să mai deschizi gura și să mai spui cuvinte precum «cultură», «istorie» sau «identitate națională», a menționat Senatorul USR Dan Lungu.