Parlamentarii opoziției, pe capul miniștrilor – Comunicat de presă

Senatorul USR Dan Lungu a adresat o interpelare Ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, privind răspunsurile întârziate ale miniștrilor la întrebările și interpelările sale. În răspunsul primit, Ministrul Viorel Ilie a justificat lipsa sau întârzierea răspunsurilor prin creșterea numărului de întrebări și interpelări adresate miniștrilor, atât la nivelul Senatului, cât și la cel al Camerei Deputaților, comparând numărul celor primite în cursul anului trecut, cu al celor din anul 2017.

Această formă de exercitare a controlului parlamentar reprezentată de întrebări și interpelări este reglementată detaliat atât în Constituția României, cât și în Regulamentul Senatului. Potrivit Art. 111, alin (1) din Constituție, „Guvernul și fiecare dintre membrii săi au obligația să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputați sau senatori, în condițiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului”. Deși prevederile legale menționează fie că trebuie să răspundă imediat, fie că trebuie să menționeze o anumită dată, sau că timpul alocat poate fi de maximum două săptămâni, senatorul Dan Lungu are, la momentul actual, întrebări cu răspunsuri restante care datează încă din luna februarie a anului trecut. Întârzierea sau lipsa completă a răspunsurilor a fost justificată de Ministrul Viorel Ilie de natura complexă a răspunsurilor cerute și de volumul mare de lucrări, raportat la numărul de personal. „La Senat, în perioada februarie – decembrie 2018, au fost adresate Guvernului un număr de 2314 întrebări și interpelări, comparativ cu 1651 pentru aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, la Camera Deputaților au fost adresate în aceeași perioadă 5108 de întrebări și interpelări, comparativ cu 3732, pentru perioada similară din 2017”, a menționat Ministrul Viorel Ilie în răspunsul său. Acesta a mai adăugat și faptul că în aceste condiții este inevitabil ca mecanismele de la nivelul ministerelor, care eliberează răspunsurile, să fie solicitate la maximum.

„Faptul că numărul întrebărilor și interpelărilor a crescut cu mai bine de 1000 de întrebări și interpelări atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, față de anul precedent nu poate decât să mă bucure. Asta e o dovadă că opoziția a devenit mai activă și mai preocupată de tot ce se întâmplă în fiecare domeniu, iar folosirea tuturor pârghiilor pe care le avem la îndemână pentru a cere socoteală și a transparentiza acțiunile ministerelor indică faptul că facem pași către normalitate”, a declarat Senatorul USR Dan Lungu.

Răspunsul primit din partea Ministrului pentru Relația cu Parlamentul poate fi consultat aici.