„Până hăt de carte!” ajunge cu 750 de volume la biblioteca din comuna Lețcani

Dan Lungu, Senator USR de Iași, alături de echipa proiectului „Până hăt de carte!” a donat sâmbătă, 18 ianuarie, un număr de 750 de volume bibliotecii comunale Lețcani. Cărțile, primite de la donatorii ieșeni, s-au alăturat celor aproximativ 10.000 de volume deja prezente pe rafturi și vor fi puse la dispoziția celor mai bine de 600 cititori activi ai comunei. Lețcani este cea de-a 27-a comună cuprinsă în proiectul „Până hăt de carte”, până în prezent cărțile donate ajungând la un total de 11.991.

Alături de Dan Lungu și membrii echipei „Până hăt de carte!”, la Lețcani au mai fost prezenți și Mihai Lupu și Petru Smoc, membri ai filialei USR Iași. Aceștia au fost întâmpinați de Rica Onofrei, bibliotecar în comunca Lețcani încă din anul 1995. Discuțiile celor prezenți au cuprins atât detalii privind istoria bibliotecii, starea actuală a clădirii și frecvența împrumuturilor pe care le realizează cititorii activi ai comunei. Totodată, Dan Lungu a încurajat-o pe doamna Rica Onofrei ca, pornind de la experiența ei directă în lucrul cu cartea și cititorii,  să facă sugestii de îmbunătățire a Legii bibliotecilor nr.334/2002.

Doamna Rica Onofrei este, fără dar și poate, un bibliotecar extrem de implicat în activitatea sa. O apreciez pentru activitățile derulate la bibliotecă și mă bucur să văd că în comunele ieșene există oameni care luptă pentru întreținerea anuală a fondului de carte și pentru ca cei pasionați de lectură să aibă la îndemână cărțile pe care și le doresc”, a declarat Dan Lungu, senator USR.  Totodată, acesta a mai adăugat faptul că Lețcani este una dintre comunele în care se poate observa limpede faptul că autoritățile locale colaborează cu doamna bibliotecar și sprijină acțiunile bibliotecii.

Cred că proiectul acesta, menit să îmbogățească fondul de carte al bibliotecilor din mediul rural, este unul binevenit și sper să aibă mult succes în continuare”, a menționat Rica Onofrei, bibliotecar al Bibliotecii Comunale Lețcani. Printre cititorii activi ai comunei, a specificat aceasta, nu se numără numai copii și tineri, ci și pensionari, dornici să citească pentru a-și petrece într-un mod cât mai plăcut timpul liber.

Astăzi, Biblioteca Comunală Lețcani funcționează în clădirea fostului C.A.P., construcție ridicată în anul 1975. Semnele existenței sale datează însă din anul 1900, când într-un document care înregistrează recensământul copiilor, este specificat și faptul că Lețcani are „o bibliotecă populară cu un total de 88 de volume”. De-a lungul timpului, la bibliotecă și-au desfășurat activitatea șase bibliotecari, care s-au asigurat de modernizarea acesteia și a serviciilor oferite. Pe lângă serviciul de împrumut, biblioteca oferă cititorilor acces la internet, servicii de scanare sau imprimare și șansa să participe sau să se implice la sesiuni de informare a locuitorilor din comună, pe diverse teme, în colaborare cu diverși specialiști sau autorități competente. Totodată, la Biblioteca Comunale Lețcani găzduiește și activități cultural-educative, în colaborare cu școlile din comună.