Comunicat de presă – „Până hăt de carte!” a ajuns la biblioteca din comuna Bârnova cu 450 de cărți

Senatorul Dan Lungu a discutat cu membrii USR Bârnova despre activitatea culturală din comunitate

Senatorul USR Iași Dan Lungu a ajuns sâmbătă, 19 ianuarie 2019, în comuna Bârnova din județul Iași, însoțit de membrii USR Iași: Sevastian Alexandru, Vasile Moraru, Remus Toma și George Țăranu. Vizita face parte din proiectul Până hăt de carte!, inițiat de biroul parlamentar al senatorului de la Iași, prin care bibliotecile rurale din județ beneficiază de donații de carte.

Donația de carte numără de această dată 450 de volume și completează fondul de carte existent deja, care numără în jur de 8.000 de volume, conform celor spuse de referentul cultural sub coordonarea căruia se află biblioteca. În prezent, la Bârnova, nu există un bibliotecar angajat, postul urmând să fie scos la concurs, iar de coordonarea activității se ocupă referentul cultural Cătălina Chirilă.

Vizita  a cuprins și o discuție a senatorului Dan Lungu cu reprezentanți ai administrației locale, despre situația bibliotecii, care se află în incinta Căminului Cultural Bârnova. În cadrul căminului activează și o asociație culturală: Prietenii Bârnovei, care realizează proiecte multiculturale pe termen lung și scurt, încurajează activitatea tinerilor din sat și implementează proiecte cu fonduri europene.

“De fiecare dată când ajung cu proiectul la o bibliotecă de la sat, îmi dau seama că aici lucrurile se mișcă într-un cu totul alt ritm, că avem nevoie să ne îndreptăm privirea și spre această zonă a culturii noastre. Statul, puterea politică, decidenții care ar trebui să ofere mai multă atenție, n-o fac, din lipsă de timp sau de interes. Vom continua această inițiativă atâta timp cât vom avea donatori. În prezent, mai avem donații pentru încă vreo patru luni. La Bârnova, am intrat într-un cămin cultural, care este și spațiu de depozitare pentru fondul de carte, și sală de întâlniri pentru diferite evenimente, o sală nu prea încăpătoare, dar frumoasă. Din păcate, deocamdată nu există bibliotecar, ceea ce înseamnă că nu se pot face împrumuturi. Fac apel către domnul primar, cu toată deferența, să rezolve cât mai repede această chestiune”, precizează senatorul USR Dan Lungu.

De ce contează să susținem bibliotecile rurale prin “PÂNĂ HĂT DE CARTE!”

Proiectul Până hăt de carte! s-a născut în urma identificării problemelor în privința consumul de cultură și educației, cu precădere în mediul rural. De cele mai multe ori, problemele mediului rural sunt puse pe modul „așteptare” și mai apoi uitate cu desăvârșire.

Lansare campanie: martie 2017

Durată: continuă

Cărți primite în urma lansării apelului: peste 10.000

Biblioteci care au beneficiat deja de donații: 14

Acoperire: Bibliotecile rurale din județul Iași

Lista donațiilor de carte realizate prin inițiativa Până hăt de carte!

 1. Răducăneni – 390
 2. Probota – 410
 3. Erbiceni – 250
 4. Andrieșeni – 240
 5. Ciortești – 237
 6. Gorban – 270
 7. Moșna – 223
 8. Cotnari – 320
 9. Sinești – 405
 10. Grajduri – 500
 11. Popești – 417
 12. Deleni – 455
 13. Dumești – 478
 14. Dobrovăț – 533
 15. Movileni – 377
 16. Bârnova – 450

CĂRȚI DONATE PÂNĂ ACUM: 5.955

PROBLEMA. Județul Iași înregistra 180.000 de cititori activi în 2012, însă, în 2016 cifra totală a coborât la 161.011 cititori activi. Majoritatea comunelor înregistrează între 300 și 600 de cititori anual, dar nu puține sunt comunele unde în bibliotecă intră un cititor la trei zile, luând în calcul și populația școlară. La nivelul județului Iași, majoritatea cărților intrate în bibliotecile rurale nu provin din achiziții, cum ar fi normal, ci din donații.

SOLUȚIA. Deși nu rezolvă cu totul problema, campania cabinetului parlamentar al senatorului USR Dan Lungu trage un semnal de alarmă și vine în întâmpinarea problemelor de consum cultural din mediul rural românesc. Pe termen lung, se dorește o contribuție la formarea noii generații și a unui public de cititori, de consumatori de cultură.