O victorie a USR Pașcani – Comunicat de presă

USR Pașcani, alături de Senatorul USR de Iași, Dan Lungu, se bucură că demersurile lor în privința galeriilor subterane au fost luate în considerare de către autoritățile locale din Pașcani, care au găsit soluții financiare pentru reabilitarea lor, și precizează că vor urmări cu mare atenție ce se întâmplă cu proiectul în continuare.

Ieri, 5 martie 2019, Reprezentanții Primăriei Municipiului Pașcani și ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au semnat contractul de finanțare din fonduri europene și guvernamentale pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino-Pașcanu. Aceștia au precizat, în timpul conferinței de presă organizate, faptul că odată cu reabilitarea, conservarea și revitalizarea clădirii și terenului aferent vor fi realizate și lucrări de consolidare ale galeriilor subterane situate sub palat. Conform reprezentanților Primăriei Municipiului Pașcani, sumele necesare pentru restaurarea galeriilor sunt cuprinse în proiectul finanțat din fonduri europene în valoare de 21.778.783 de lei. În cazul în care finanțarea nu va acoperi cheltuielile necesare, aceștia au precizat că vor apela la fondurile alocate pentru lucrări neprevăzute și vor realiza, totodată, și o serie de studii arheologice în zonele vizate.

Precizările reprezentanților primăriei referitoare la galeriile subterane au fost făcute în contextul în care, în luna ianuarie a acestui an, echipa USR Pașcani, alături de Senatorul USR Dan Lungu, a organizat la Pașcani o conferință de presă în cadrul căreia a semnalat existența acestor galerii subterane și pericolul pe care acestea, în starea de degradare în care se află, îl reprezintă pentru locuitorii orașului. Urmare a conferinței de presă, Senatorul USR Dan Lungu a adresat o interpelare Ministrului Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, prin intermediul căreia i-a solicitat acestuia informații referitoare la restaurarea galeriilor și la motivul pentru care, până la momentul respectiv, acestea nu fuseseră incluse în proiectul de reabilitare.

„Ne bucură faptul că problema semnalată atât de noi, în comunitate, cât și de către Senatorul USR Dan Lungu în ședința Senatului, a ajuns și la reprezentanții Primăriei Municipiului Pașcani. Sperăm că au înțeles și ei faptul că aceste galerii sunt reale pericole pentru cetățenii orașului și că vor da curs, cât mai repede, procesului de restaurare. Am fi foarte fericiți să aflăm că galeriile sunt consolidate și, în final, incluse într-un circuit turistic local, realizări din urma cărora întreaga comunitate pășcăneană va avea de câștigat. Vom urmări, așadar, cu mare atenție implementarea proiectului”, a menționat Oscar Teodorescu, președintele Filialei USR Pașcani. Galeriile, construite pe trei niveluri subterane, se întind pe o suprafață mare a orașului Pașcani și sunt situate, cu precădere, în zona de deal, sub numeroase clădiri importante ale municipiului.

 


Conferința de presă a USR Pașcani, ianuarie 2019