Nimeni nu a verificat niciodată cheltuirea banilor publici încasați din aplicarea timbrului literar – Comunicat de presă

Senatorul USR Dan Lungu a solicitat lămuriri Ministerului Culturii și Identității Național în privința cheltuirii banilor publici încasați de către organizațiile de creatori, din aplicarea timbrelor literare, cinematografice, teatrale, muzicale, folclorice, ale artelor plastice, arhitecturii și de divertisment, în ultimii cinci ani. În răspunsul primit din partea Ministrului Culturii, acesta menționează că nu au existat până în prezent rapoarte ale acestor cheltuieli și nici împuterniciți ai Ministerului care să verifice cheltuirea acestor bani. Totodată însă acesta promite că lucrurile se vor schimba, situația cheltuielilor urmând să fie analizată în cel mai scurt timp.

Într-o solicitare pentru informații de interes public trimisă în cursul lunii trecute,Senatorul Dan Lungu i-a cerut Ministrului Culturii, Valer-Daniel Breaz, copii ale tuturor rapoartelor de verificare ale sumelor încasate de către organizațiile de creatori din aplicarea timbrelor literare, cinematografice, teatrale, muzicale, folclorice, al artelor plastice, al arhitecturii și de divertismentși copii după documentele din care rezultă modul de cheltuire a acestora, în cursul anilor 2014 – 2018. Solicitarea lui a fost realizată în conformitate cu alin (3) introdus în Art. 7 al Legii nr. 35/1994, prin Ordonanța nr. 123 din 31 august 2000, pentru modificarea și completarea Legii anterior menționate, alineat care prevede faptul că împuterniciţii Ministerului Culturii vor verifica utilizarea sumelor încasate de organizaţiile de creatori din aplicarea timbrelor.„Apreciem transparența de care dă dovadă actualul Ministru al Culturii, care răspunde la solicitările noastre, trimițându-ne documentele cerute și asigurându-ne de sprijinul său. Aceste demersuri, de reconstituire a traseului banilor publici, cred că sunt unele esențiale pentru respectarea unei transparențe  care să ne facă să înțelegem ce anume se întâmplă cu banii noștri, care sunt, concret, proiectele sau acțiunile pe care, cu toții, le sprijinim odată cu plătirea acestui timbru, precum și care este impactul acestor activități”, a declarat Dan Lungu, Senator USR.

În prezent, nu au fost desemnați împuterniciți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale care să verifice modul de utilizare a sumelor încasate de către organizațiile de creatori din aplicarea timbrelor menționate mai sus. Vă asigurăm însă că situația urmează să fie analizată în perioada următoare”, a menționat Ministrul Culturii în răspunsul său. Acesta a mai precizat, totodată, și faptul că deși împuterniciții Ministerului Culturii sunt cei care trebuie să verifice felul în care acești bani sunt cheltuiți, abilitate să întreprindă măsuri de control și să aplice sancțiuni în cazul unor abateri,conform legii, sunt organele de specialitate ale Ministerului Finanțelor Publice.