Comunicat 04.10.2014 – Ministerul Culturii nu consideră prioritară achiziția de cărți pentru bibliotecile publice

Achiziția de cărți pentru bibliotecile publice aflate sub autoritatea consiliilor locale ori județene nu a fost o prioritate pentru Ministerul Culturii și Identității Naționale în 2018 și, după cum se precizează în răspunsul oferite unei interpelări adresate de senatorul USR Dan Lungu, nu va fi o prioritate nici în 2019. Motivul invocat este cel al lipsei fondurilor și al altor priorități mai importante pentru minister decât asigurarea unui fond de lectură consistent pentru cetățenii care sunt abonați ai acestor biblioteci.

„După cum bine se știe, bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale din ultimii ani a fost unul care acoperă cu greu necesarul din cultură, astfel că, din fondurile avute la dispoziție s-a stabilit alocarea sumelor către diferite proiecte și programe culturale prioritare pe agenda instituției noastre”, se precizează în răspunsul transmis senatorului ieșean, cu mențiunea că alocarea de fonduri ca Programul național pentru achiziția de cărți și abonamente la reviste din categoria culturii scrise pentru anul 2019 depinde „de bugetul ce ne va fi alocat. Ministerul a refuzat să pună la dispoziție sumele ce au fost cheltuite pe acest program în ultimii trei ani.

Situația este cu atât mai gravă cu cât, conform Legii nr. 186/2003, art.8, Ministerul Culturii se obligă să organizeze anual această achiziție de cărți și de reviste ale culturii scrise pentru a actualiza colecții din bibliotecile publice aflate sub autoritatea consiliilor locale ori județene. Cărțile și abonamentele la reviste, ce urmează a fi contractate de minister, sunt stabilite de o comisie care este constituită special în acest sens. La solicitarea senatorului USR de Iași, Dan Lungu, de a prezenta componența acestei comisii, Ministerul Culturii a prezentat o cu totul altă comisie, respectiv pe cea de finanțare a revistelor și publicațiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori (ANUC).

„Suntem o țară în care interesul pentru lectură este la un nivel minim istoric, dar nu încercăm să investim în mecanismele și infrastructura pe care le avem ca să încurajăm lectura. Degeaba există în centrele mari universitare un nucleu puternic de cititori, care cumpără cărți și sunt interesați de lectură. Lipsa accesului  la lecturi consistente, de calitate, și lipsa democratizării consumului cultural în general nu fac decât să mărească decalajul dintre mediul urban și cel rural, dintre cei care își permit să își susțină un interes ce încurajează dezvoltarea personală, ca lectura, și cei care nu își permit să investească bani în dezvoltarea personală când au alte nevoi mai apăsătoare. Statul trebuie să corecteze aceste disparități și, din păcate, observăm că Ministerul Culturii este departe de a fi preocupat de această problemă reală și recunoaște cu nonșalanță că nici anul viitor nu plănuiește să completeze acest fond de carte”, a declarat Dan Lungu.

Pentru a susține acest fond de carte legea mai specifică faptul că se alocă o parte din profitul net al Companiei Naționale „Loteria Română”, dar ministerul a specificat că „suma provenită din profitul net al companiei a fost nesemnificativă în raport cu necesarul de cărți menit să completeze colecțiile din bibliotecile publice”. Ministerul a refuzat să specifice care este acest necesar.

Înregistrarea video a interpelării din Senatul României poate fi urmărită aici:

Interpelare

Scriitorul și profesorul Vasile Baghiu a atras atenția asupra unui abuz al conducerii Școlii Postliceale Sanitare Piatra-Neamț. Am solicitat Ministerului Educației un răspuns:

Publicată de Dan Lungu pe Marţi, 18 Septembrie 2018

 

*Fotografie realizată în timpul vizitei la biblioteca din Probota, jud. Iași, pe 4 aprilie 2017, în timpul derulării campaniei „Până hăt de carte”.