Ministerul Culturii nu consideră prioritară achiziţia de cărţi pentru bibliotecile publice, Agerpres

Achiziţia de cărţi pentru bibliotecile publice aflate sub autoritatea consiliilor locale ori judeţene nu a fost o prioritate pentru Ministerul Culturii si Identităţii Naţionale în 2018 si, după cum se precizează în răspunsul oferite unei interpelări adresate de senatorul USR Dan Lungu, nu va fi o prioritate nici în 2019. Motivul invocat este cel al lipsei fondurilor si al altor priorităţi mai importante pentru minister decât asigurarea unui fond de lectură consistent pentru cetăţenii care sunt abonaţi ai acestor biblioteci.

„După cum bine se stie, bugetul Ministerului Culturii si Identităţii Naţionale din ultimii ani a fost unul care acoperă cu greu necesarul din cultură, astfel că, din fondurile avute la dispoziţie s-a stabilit alocarea sumelor către diferite proiecte si programe culturale prioritare pe agenda instituţiei noastre”, se precizează în răspunsul transmis senatorului iesean, cu menţiunea că alocarea de fonduri ca Programul naţional pentru achiziţia de cărţi si abonamente la reviste din categoria culturii scrise pentru anul 2019 depinde „de bugetul ce ne va fi alocat. Ministerul a refuzat să pună la dispoziţie sumele ce au fost cheltuite pe acest program în ultimii trei ani.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, conform Legii nr. 186/2003, art.8, Ministerul Culturii se obligă să organizeze anual această achiziţie de cărţi si de reviste ale culturii scrise pentru a actualiza colecţii din bibliotecile publice aflate sub autoritatea consiliilor locale ori judeţene. Cărţile si abonamentele la reviste, ce urmează a fi contractate de minister, sunt stabilite de o comisie care este constituită special în acest sens. La solicitarea senatorului USR de Iasi, Dan Lungu, de a prezenta componenţa acestei comisii, Ministerul Culturii a prezentat o cu totul altă comisie, respectiv pe cea de finanţare a revistelor si publicaţiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori (ANUC).

Textul integral poate fi citit aici.