Liviu Brătescu, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, va merge într-o vizită de lucru la Ceplenița, la Conacul lui Grigore Ureche

În urma interpelării adresate de Dan Lungu, Senator USR de Iași, Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, prin intermediul căreia a prezentat situația gravă în care se află Conacul lui Grigore Ureche din comuna Ceplenița, județul Iași, Liviu Brătescu, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, a declarat astăzi că va stabili cu prioritate pașii necesari pentru a începe reabilitarea monumentului de patrimoniu. Acesta a susținut, printr-un mesaj transmis public, faptul că sâmbătă va efectua o vizită de lucru la Ceplenița, pentru a constata situația și a declanșa, cu celeritate, procedurile necesare.

„Mă bucur că presa a preluat semnalul nostru de alarmă – al colegilor din USRCeplenița și al meu – și că a ajuns astfel unde trebuie, și anume la domnul Secretar de Stat în Ministerul Culturii. Salut inițiativa domnului Liviu Brătescu și sper ca alături de Direcția Județeană pentru Cultură Iași și de experți în domeniul patrimoniului să reușim să salvăm acest conac important. Aștept ca în urma vizitei de lucru pe care o va face sâmbătă la fața locului să aflăm care sunt pașii pe care autoritățile competente îi vor urma, în așa fel încât Ansamblul Cantacuzino-Pașcanu să fie redat unui circuit turistic istoric și localnicilor care și-l doresc atât de mult în comunitatea lor”, a menționat Dan Lungu, Senator USR.

Conacul și curtea figurează pe Lista monumentelor istorice ale județului Iași, având codul de înregistrare IS-II-m-B-04119. Ele datează din anul 1835, când Iordache III Cantacuzino-Pașcanu a construit un conac în locul fostei curți boierești a lui Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche. Conacul, impresionant prin grandoarea și frumusețea sa, a fost rapid înconjurat de case și în vecinătatea lui a fost construită chiar și o biserică de curte. Proprietarii conacului și curții boierești s-au mai schimbat de-a lungul vremii însă, odată cu instaurarea regimului comunist, acestea au intrat în proprietatea statului când, fiind neîngrijite, au început să se degradeze.

După 1984, situația deja problematică a monumentelor s-a agravat întrucât în conac a izbucnit un incendiu de proporții, care a distrus acoperișul și a făcut ansamblul de clădiri complet nefuncțional. Mai târziu, după căderea regimului, în locul unor renovări care ar fi salvat clădirile, ele au fost lăsate de izbeliște, ignorate de autorități și, astfel, multe materiale de construcții folosite la realizarea lor au fost furate de localnici ai comunei sau din împrejurimi.

 

Declarațiile complete ale Secretarului de Stat în Ministerul Culturii pot fi consultate aici.