Iașul e cel mai poluat oraș din țară, iar Ministerul Mediului se spală pe mâini – Comunicat de presă

Senatorul USR Dan Lungu a cerut lămuriri Ministrului Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, în legătură cu stadiul avansat al poluării, la nivelul județului Iași. Demersul său a fost urmarea unui raport publicat la începutul lunii martie, realizat de AirVisual, care plasa Iașul ca fiind primul în topul celor mai poluate orașe din țară și ca ocupant al locului 27, dintr-un total de 930 de orașe, la nivel european. Conform datelor prezentate atunci, bazate pe un studiu care compara nivelele de poluare cu particule fine, „din țara noastră, au fost incluse 22 de orașe în raport, iar Iașul este pe primul loc, fiind urmat, la mare distanță, de Cluj, Brașov, București, Ploiești, Măgurele, Timișoara și Arad”.

În răspunsul său, Ministrul Mediului a menționat că monitorizarea calității aerului în județul Iași este efectuată cu ajutorul a șase stații automate incluse în Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, care măsoară concentrațiile în aerul înconjurător a unor alte particule de dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon sau ozon, dintre care trei sunt amplasate în municipiul Iași, iar trei în comunele Aroneanu, Tomești și Ungheni. Totodată, Grațiela Leocadia Gavrilescu a mai precizat, în răspunsul său, că în urma publicării Ordinului 598, în luna iunie a anului trecut privind aprobarea listelor cu unităţile administrativ-teritoriale întocmite în urma încadrării în regimuri de gestionare a ariilor din zonele şi aglomerările prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, județul Iași a figurat ca încadrându-se în ordinul de gestionare II, adică nu au fost înregistrate în județ depășiri ale valorilor limită ale particulelor poluante prevăzute în lege. În ciuda acestui fapt, aglomerarea urbană Iași s-a încadrat în regimul de gestionare I, indicatorii dioxid de azot, oxizii de azot și particulele PM10 depășind valorile maxime admise. „Responsabilitatea pentru elaborarea și monitorizarea măsurilor /acțiunilor incluse în planurile de menținere a calității aerului revine, conform legii, consiliilor județene, respectiv primăriilor”, a mai adăugat aceasta.

„Comunitatea locală devine, în ultima perioadă, din ce în ce mai conștientă de seriozitatea cu care o problemă precum poluarea aerului trebuie tratată și din ce în ce mai informată. Faptul că autoritățile locale încep să se arată și ele preocupate de această problemă, cum legea însăși o cere, este un lucru firesc, e un început, însă deocamdată insuficient. Sper ca măsurile în curs de implementare din Planul de calitate a aerului în Municipiul Iași pentru indicatorul PM10 să fie unele duse la bun sfârșit; vom monitoriza cu atenție acest demers”, a spus Dan Lungu, Senator USR de Iași.