De Ziua Unirii Principatelor Române, Dan Lungu donează peste 1.000 de cărți bibliotecilor din comuna Ceplenița – Comunicat de presă

Astăzi, 24.01.2020, în contextul împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, Dan Lungu, senator USR de Iași, a făcut o donație de peste 1.000 de cărți Bibliotecii Comunale Ceplenița și Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” Buhalnița. Donația de astăzi, cu volume primite de la ieșeni pentru a fi redirecționate în bibliotecile din satele ieșene prin intermediul proiectului „Până hăt de carte!”, urmează unei donații realizate sâmbătă, 18 ianuarie, când senatorul ieșean, alături de echipa proiectului, a întregit fondul de carte al Bibliotecii Comunale Lețcani cu 750 de cărți. Astfel, numărul total al volumelor donate până în prezent prin proiectul ”Până hăt de carte!”, început acum aproape trei ani, a ajuns la 13.037.

La deplasările din comuna Ceplenița, alături de senatorul USR s-au aflat Constantin Chiperi, vicepreședinte al USR Ceplenița și Sebastian Ungureanu, membru al filialei. „Am ales să sărbătorim Unirea în felul nostru. Mergem de 24 Ianuarie să donăm cărți în satele ieșene pentru că vrem să transmitem un singur mesaj: cultura unește! Cărțile sunt cele care stau la baza felului nostru de a gândi, de a vedea oamenii și lumea, iar unirea politică nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi fost precedată de o limbă și cultură comune. De aceea, în orice sărbătoare a Unirii, nu trebuie să uităm respectul și prețuirea pentru limba română și pentru cultura națională”, a spus Dan Lungu. Totodată, senatorul USR a adăugat și faptul că prezența lui, într-o zi de o asemenea importanță națională, într-o comună ieșeană, este menită să tragă un semnal de alarmă și să aducă în atenția autorităților faptul că o strategie culturală pentru mediul rural ieșean, momentan abandonat din acest punct de vedere, este una absolut necesară, care nu mai suportă amânare.

Sâmbătă, 18 ianuarie, Dan Lungu alături de Mihai Lupu și Petru Smoc, membri ai filialei USR Iași și membrii echipei „Până hăt de carte!” au fost prezenți în comuna Lețcani, cu o donație de 750 de volume destinată bibliotecii comunale. Aceștia au fost întâmpinați de Rica Onofrei, bibliotecar în comunca Lețcani. Discuțiile celor prezenți au cuprins atât detalii privind istoria bibliotecii, starea actuală a clădirii și frecvența împrumuturilor pe care le realizează cititorii activi ai comunei. Totodată, Dan Lungu a încurajat-o pe doamna Rica Onofrei ca, pornind de la experiența ei directă în lucrul cu cartea și cititorii, să facă sugestii de îmbunătățire a Legii bibliotecilor nr.334/2002.

Mai multe despre vizita la Biblioteca Comunală Lețcani puteți citi aici.