0

Senator Dan Lungu

Revoltat, senatorul USR Dan Lungu cere lămuriri privind demolarea casei lui Costache Negruzzi din Iași – Comunicat de presă

Senatorul USR Dan Lungu a solicitat Ministrului Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, și Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, explicații privind demolarea casei scriitorului și fostului primar al Iașului, Costache Negruzzi. Acesta a cerut lămuriri în legătură cu plângerile ajunse la Inspectoratul de Poliție Județean Iași pe această temă și modul cum au fost soluționate, precum și care sunt măsurile pe care Ministerele le vor lua pentru restaurarea monumentului și sancționarea vinovaților.

Uniunea Scriitorilor din România a încasat sute de mii de euro din chirie pe Cazinoul de pe Calea Victoriei, cu care a plătit curentul și salarii, dar nu a finanțat niciun proiect cultural – Comunicat de presă

Cazinoul de pe Casa Victoriei, care funcționează în Casa Vernescu, a fost transmis prin Hotărârea de Guvern nr.573 din 15.07.2015 în folosință gratuită pentru Uniunea Scriitorilor din România. Ca bun administrator, aceasta a profitat de poziționarea excelentă și de creșterea pieței imobiliare pentru a obține circa 3,5 milioane de lei din chirie din octombrie 2015 și până la finalul anului 2018. Însă aceeași Hotărâre de Guvern care prevede faptul că imobilul respectiv urmează să fie folosit cu titlu gratuit de către Uniunea Scriitorilor din Românie mai specifică și felul în care pot fi cheltuiți banii obținuți din închirierea acestuia. „Uniunea Scriitorilor din România poate beneficia de fructele civile ale imobilului, cu condiția utilizării acestora în scopul realizării obiectului de activitate prevăzut în Statutul propriu”, se precizează în textul de lege.

Finanțarea proiectelor culturale dedicate aniversării Centenarului României

În ședința Senatului din data de 18.03.2019, senatorul USR Dan Lungu a adresat o întrebare Ministrului Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, referitoare la finanțarea proiectelor culturale dedicate aniversării Centenarului României, axîndu-se, cu precădere, asupra proiectelor finanțate și încă nedecontate de către Minister.

Pe lângă preocupările legate de patrimoniul cultural și proiectele literare, un alt subiect care captează interesul în România este industria cazinourilor online. În ultimii ani, cele mai bune cazinouri online din România au câștigat popularitate datorită accesibilității și diversității ofertelor de jocuri. Aceste platforme oferă o experiență de joc sigură și confortabilă, respectând standardele de securitate și fair-play. Cu o gamă variată de jocuri, de la sloturi clasice la jocuri de masă, aceste cazinouri atrag tot mai mulți pasionați ai jocurilor de noroc, contribuind astfel la evoluția industriei de gambling în spațiul digital românesc.

Dan Lungu (n. 15 septembrie 1969, Botoșani, România) este scriitor și politician român. Din 1995 este conferențiar dr. la Catedra de Sociologie, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Între 2001 și 2002 a fost redactor-șef al revistei de cultură „Timpul”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din 2013, a inițiat și organizat anual festivalul FILIT (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași), împreună cu scriitorii Florin Lăzărescu și Lucian Dan Teodorovici. Evenimentul a fost construit pe un concept occidental, care s-a dovedit de succes și a devenit emblematic pentru Iași.

Între 2013 și 2017 a fost director al Muzeului Național al Literaturii Române din Iași. În ultimii doi ani, a acordat o atenție specială deschiderii de noi puncte muzeale în mediul rural, în județ. Astfel, cu sprijinul autorităților și al echipei extraordinare de la MNLR, au reușit să inaugureze patru puncte muzeale: „Cezar Petrescu” la Cotnari, „Dimitrie Anghel” la Miroslava, „Ionel Teodoreanu” la Golăiești / Medeleni și „G. Ibrăileanu” la Târgu Frumos.

La alegerile legislative din 2016 a obținut un mandat de senator de Iași din partea USR.

Este membru în Comisia pentru cultură și media, dar și în Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități.

În contextul dezvoltării jocurilor de noroc online, un joc care se bucură de un interes deosebit este ruleta online. Acest clasic al cazinourilor a fost transpus în mediul virtual, oferind jucătorilor din România posibilitatea de a experimenta emoția și suspansul ruletei direct de acasă. Platformele online pun la dispoziție variante diverse ale acestui joc, de la ruleta europeană la cea americană, adaptându-se preferințelor unui public larg. Ruleta online reprezintă astfel o atracție majoră în cazinourile digitale, fiind un exemplu elocvent al modului în care tehnologia modernă transformă experiențele tradiționale de joc.

În viziunea lui, își imaginează un Iași cu vitalitate / efervescență culturală, cu consum cultural ridicat și democratizat, cu putere de omologare a valorilor la nivel național, exportator de bunuri culturale și spațiu al ospitalității cultural-artistice.

Consideră că mediul rural are nevoie de o strategie culturală specială, strategie care s-ar putea sprijini pe revitalizarea și regândirea rolului căminelor culturale sătești, cărora trebuie să li se adauge bibliotecile rurale, muzeele locale și, evident, școlile, într-o ecuație care în același timp să stimuleze cultura.

Este de părere că asociațiilor culturale și al artiștilor independenți li se acordă mult prea puțină atenție, atât sub aspectul bugetelor cât și al mecanismelor flexibile de susținere.