Comunicat de presă – Când justiția este călcată în picioare, magistrații trebuie să se ridice

Echipa Uniunea Salvați România (USR) Iași se declară solidară cu reacțiile magistraților din Cluj și Timișoara care, în cursul dimineții de astăzi, au decis să adopte o serie de măsuri prin care să-și arate nemulțumirea față de modificările Legilor Justiției inițiate de Ministrul Justiției Tudorel Toader.

Prin urmare, în contextul acestor manifestări, USR Iași îți exprimă speranța că magistrații ieșeni vor adopta o poziție similară colegilor din Cluj și Timișoara, încurajându-i totodată să-și apere drepturile, profesia și demnitatea. Noile modificări ale Legilor Justiției sunt o încălcare flagrantă a independenței Justiției și a valorilor democrației în România, iar faptul că Ministrul Justiției este chiar fost profesor și rector autosuspendat al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași ne obligă, cu atât mai mult, la adoptarea unor măsuri imediate. Astfel, din solidaritate cu magistrații ieșeni în acest act de salvare de la îngenuncherea Justiției, USR Iași va fi prezent la protestul desfășurat duminică, 24 februarie, începând cu ora 18.00, în Piața Unirii din Iași.

În urma Adunării Generale a Tribunalului Cluj, judecătorul Cristi Danileț a făcut publică o listă cu zece măsuri pe care magistrații clujeni și-au propus, încă de astăzi, să le adopte. Lista adoptată de magistrați, decisă în unanimitate în cadrul Adunării Generale a Tribunalului Cluj, numără măsuri precum protestul în fața Palatului de Justiție astăzi, 22 februarie, începând cu ora 10, suspendarea activității judiciare timp de o săptămână, începând cu data de luni, 25 februarie sau declanșarea procedurii de revocare a membrilor CSM. Totodată, magistrații afirmă că susțin contestarea în justiție a modului de desemnare a conducerii Inspecției Judiciare și a conducerii Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție sau solicită Președintelui CSM și Președintelui Statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 pe motiv că se încalcă principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile.

În contextul acelorași nemulțumiri generate de modificările aduse Legilor Justiției, în cursul dimineții de astăzi, Asociația Formului Judecătorilor din România a lansat un apel fără precedent la convocarea adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor de la toate instanțele și parchetelor din România și a propus, și ea, adoptarea unei liste cu 11 revenicări. Printre acestea se numără menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare sau suspendarea modificărilor aduse și a ordonanțelor de urgență criticate de Comisia Europeană și Comisia de la Veneția.