Comunicat 11.10.2018 – Casa în care s-a născut scriitorul Marin Preda, ajunsă ruină

În 1922, în comuna Siliștea Gumești, județul Teleorman, s-a născut Marin Preda, autorul multor opere valoroase ale literaturii române. Casa în care s-a născut, un locaș-simbol al României – o atracție turistică a zonei – se află astăzi într-o stare de degradare profundă și pare că stă să se dărâme într-un viitor apropiat. Starea clădirii a fost prezentată în numeroase articole din presă, în ultimii ani, și toate fotografiile în care figurează nu fac decât să arate cum un reper cultural major pentru poporul român se transformă, treptat, în ruină.

Atât comuna Siliștea Gumești cât și casa au devenit embleme ale literaturii române în momentul în care scriitorul Marin Preda le-a folosit drept surse reale de inspirație în deja celebrul său roman, „Moromeții”. O copie a universului rural transformată în subiect literar și cinematografic al vieții trăite la sat, romanul a marcat pe o hartă a României turistice acest loc, oameni din toată țara sau chiar de peste granițe, dorindu-și să-l viziteze. În prezent, casa aparține Asociației Mișcarea de Rezistență „Marius Tucă” și a fost vândută actualilor proprietari în anul 2014, chiar de către nepoata scriitorului, Tudora Stănculescu. Noii proprietari neglijează însă clădirea ale cărei ziduri sunt crăpate, ferestre stau să cadă și pereți par să nu aibă nevoie, ca să se prăbușească, decât de o ploaie mai puternică.

Senatorul USR Dan Lungu a adresat o interpelare Ministerului Culturii și Identității Naționale pe această temă și a trimis o scrisoare deschisă Consiliului Județean Teleorman solicitând autorităților responsabile de situația clădirii să se sesizeze și să remedieze situația. „Știu că există alte priorități când luăm în calcul restaurarea monumentelor aflate în asemenea stări de degradate însă nu putem fi indiferenți la pierderea unei astfel de valori. În timp ce casa în care s-a născut scriitorul Marin Preda aproape că se prăbușește, toate obiectele, documentele și fotografiile privind viața și activitatea sa stau expuse în fosta școală generală din localitate, într-un centru care îi poartă numele. Cred că ar trebui ca ele să-și recapete locul cuvenit și sper ca în urma acestui semnal, reprezentanții autorităților locale și naționale să ia măsuri și să auzim că lucrurile se schimbă”, a declarat Dan Lungu.

Casa din Siliștea Gumești care a aparținut lui Marin Preda figurează astăzi și pe Lista Monumentelor Istorice (LMI) din Teleorman, listă actualizată în anul 2015, drept monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, având codul LMI TR-IV-m-B-14522.

„Am încredere că veți lua act cât de repede posibil de această solicitare, să rezolvați problema și să identificați vinovații pentru această situație inadmisibilă, fiindcă nu putem rămâne simpli observatori la procesul de transformare în ruină a acestei clădiri valoroase. Nu putem tolera ca, din neglijență, lipsă de respect sau ignoranță, o casă cu o încărcătură simbolică atât de mare – o atracție turistică a zonei – să se prăbușească.”, a mai scris Dan Lungu în scrisoarea deschisă trimisă către Consiliul Județean.

Înregistrarea video a interpelării din Senatul României poate fi urmărită aici: