Botoşaniul mai tare ca Stockholm. Premiul „Mihai Eminescu“, retras pentru că a lipsit premiantul! – Ziarul de Iași

Scandal între oamenii de litere: poetul Constantin Abăluţă a primit premiul pentru Opera Omnia, dar l-a pierdut pentru că nu a putut ajunge la ceremonia de decernare. Scriitorii s-au împărţit în două tabere.

Premiul „Mihai Eminescu“ pentru Opera Omnia, considerat cel mai important premiu pentru poezie din întreaga ţară, a creat anul acesta o serie de nemulţumiri în lumea literaturii. Astfel, deşi iniţial Constantin Abăluţă a fost ales câştigător, şi chiar i s-a virat premiul în bani în cont, premiu în valoare de 35.000 de lei, o parte din juriu a decis să îl declare câştigător pe Liviu Ioan Stoiciu, cel de pe poziţia a doua. Decizia ar fi fost luată invocându-se un regulament care nu este făcut public, care ar specifica faptul că cel care primeşte titlul „Mihai Eminescu“ pentru Opera Omnia trebuie să fie prezent fizic la decernare. Ioan Holban, unul dintre membrii juriului, a menţionat că aceasta a fost o decizie perfect normală şi că în cazul tuturor premiilor se procedează la fel.

Premiul „Mihai Eminescu“ pentru Opera Om­nia care a fost acordat anul acesta la Botoşani pe 15 ianuarie a creat o serie de nemulţumiri în lumea literară românească. Un număr mare de scriitori şi critici literari din întreaga ţară se arată nemulţumiţi de decizia de a schimba câştigătorul unui premiu atât de prestigios doar din simplul motiv că acesta nu poate fi prezent fizic în sală la ceremonia de decernare. În acest sens, scriitorul Dan Lungu a înaintat o scrisoare deschisă către Consiliul Local din Botoşani în care cere explicaţii şi menţionează că „întreaga lume literară este indignată în momentul de faţă de gestul dumneavoastră, iar poetul Constantin Abăluţă nu merita această umilinţă şi acest gest de dispreţ“. Alături de poziţia lui Dan Lungu, în comunicatul de presă transmis de către acesta în spaţiul pu­blic mai sunt menţionate şi poziţiile lui Vasile Baghiu, Mircea Cărtărescu, Mariana Codruţ, Dan Dănilă, Sorin Gherghuţ, Alex Goldis, Mugur Grosu, Florin Iaru, Claudiu Komartin, Iulia Popovici, Octavian Soviany sau Radu Vancu. Toate aceste personalităţi ale lumii literare româneşti se arată nemulţumite de decizia juriului.

Textul integral poate fi citit aici.