Apel la dialog către profesorii de educație și cultură civică din școlile din Iași

Senatorul ieșean Dan Lungu lansează un apel la dialog către profesorii de educație și cultură civică din școlile din Iași 


Disciplinele privind educația și cultura civică sunt unele dintre cele mai importante din curricula școlară când vine vorba despre pregătirea elevilor pentru a putea deveni cetățeni activi în societatea din care fac parte. În statele nordice, Danemarca sau Finlanda, astfel de discipline sunt principalul instrument prin care elevii învață drepturile și responsabilitățile pe care le au în societate, inclusiv importanța exercitării dreptului la vot.

De aceea, senatorul Dan Lungu încearcă să deschidă o punte de dialog cu profesorii de educație și cultură civică din școlile din Iași, care să aibă mai multe rezultate directe:

organizarea de întâlniri între profesori, senator și membrii cabinetului parlamentar pentru a discuta modalitățile practice prin care parlamentarii se pot implica în educația civică a tinerilor;

stabilirea unui calendar de întâlniri cu elevii pentru ca aceștia să poată discuta direct cu un parlamentar, să pună întrebări despre activitatea desfășurată, să înțeleagă care este rolul pe care îl are un parlamentar în stabilirea legilor ce guvernează societatea din care fac parte și impactul lor asupra comunității, să înțeleagă importanța exercitării dreptului la vot, vot care îi aduce în acele poziții;

„Cred că trebuie să existe o deschidere din ce în ce mai mare a oamenilor politici către cetățenii care i-au ales, prin vot, în funcțiile în care se află astăzi, și către cei ce vin.. Este foarte important să explicăm elevilor de ce este important să fie cetățeni responsabili, activi în societate, să înțeleagă deciziile care se iau pentru ei, în numele lor, și să le conteste sau să le sprijine dacă asta consideră că este corect. De aceea îi invit pe profesorii de educație și cultură civică, pentru că de la ei începe totul, să discutăm despre cum pot fi ajutați tinerii să devină cetățeni care știu să-și exercite din plin drepturile pe care le au”, a declarat senatorul Dan Lungu.

Profesorii sunt invitați să contacteze cabinetul parlamentar, sediu comun al parlamentarilor USR Dan Lungu și Cosette Chichirău, pentru a discuta felul în care vor avea loc întâlnirile cu elevii. Aceștia consideră că trebuie să existe o implicare cât mai mare a cabinetelor parlamentare în educația civică a tinerilor, fiindcă, printre altele, există o funcție insuficient explorată a cabinetelor – aceea de permite oricărei persoane de a participa activ la elaborarea legilor, prin sugestiile, informațiile și ideile lor.

 

 

„Întâlnirile cu profesorii și elevii pot constitui doar un prim pas în crearea unor punți de legătură între cabinetele parlamentare și grupurile interesate de elevi din școlile din Iași. Profesorii de la disciplinele de educație și cultură civică pot sugera și alte modalități de implicare, suntem deschiși la orice formă de colaborare și înțelegem că putem juca un rol important în formarea conștiinței civice a elevilor”, a precizat senatorul Dan Lungu.

Dacă biroul parlamentar se va dovedi prea mic pentru întâlniri cu elevii, parlamentarii USR din Iași sunt dispuși să meargă în licee și să vorbească cu mai multe clase de elevi pentru a le putea explica că legile nu sunt noțiuni abstracte și intangibile, că ele pot fi îmbunătățite, că experiența și ideile oamenilor pot schimba uneori radical o propunere legislativă.


Persoanele interesate pot afla mai multe detalii contactând Biroul de presă al Cabinetului Parlamentar.

 

www.senatordanlungu.ro

cabinet.senator.danlungu@gmail.com

0725. 321 313