A fost semnat noul protocol privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților

Joi, 14.02.2019, la Ministerul Justiției a avut loc o întâlnire în urma căreia s-a semnat un nou protocol privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală.

Noul protocol semnat se caracterizează prin:

  1. Semnarea tripartită (de către Ministerul Justiției, Ministerul Public și UNBR);

  1. Majorarea cuantumului vechilor onorarii cu 141,02%;

  2. Reglementarea cuantumului remunerației de curator

  3. Modificarea art. 10 din vechiul Protocol, în sensul stabilirii onorariilor ca valori minime;

  4. Reglementarea expresă a delegației avocatului din oficiu, la prezentarea avocatului ales;

  5. Încetarea expresă a delegației avocatului din oficiu, la prezentarea avocatului ales;

  6. Introducerea unor onorarii pentru servicii noi, reglementate de cele două Coduri de Procedură Penală și, respectiv, Civilă.

Aceste schimbări sunt urmări ale faptului că, în cursul acestei săptămâni, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții, în colaborare cu Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din cadrul Senatului României a dat curs unei plângeri colective, plângere susținută de peste 300 de avocați care fac parte din Barourile din UNBR.  Plângerea semnala anumite aspecte legate de activitatea de asistență judiciară, respectiv modalitatea și mecanismul de stabilire a cuantumului onorariilor pentru asistență judiciară, bugetarea și actualizarea acestora, precum și plata efectivă a onorariilor din oficiu.

Astfel, a avut loc o întâlnire precursoare celei de astăzi, la care au participat președinții celor două Comisii, Senator Iancu Caracota și Senator Robert Cazanciuc, Senator Daniel Fenechiu, vicepreședintele Comisiei juridice, în calitate de raportor pentru acest caz, Senator Alina Gorghiu – vicepreședinte al Senatului,  Deputat Florin Iodache – vicepreședinte al Camerei Deputaților, Senator George-Edward Dîrcă – președintele Comisiei pentru constituționalitate, Senator Dan Lungu – secretar al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, Senator Nicoleta Pauliuc, Senator Vergil Chițac, Senator Adrian Diaconu și alți senatori membri ai celor două Comisii. Din partea Autorităților statului au participat dl. prof. dr. Tudorel Toader – Ministrul Justitiei, dl. secretar de stat de la Ministerul de Finanțe  – Horațiu Iura, doamna procuror șef Tamara Manea, din partea Ministerului Public. De menționat că din partea Consiliului Superior al Magistraturii nu a fost prezent niciun reprezentant. De asemenea, din partea UNBR, a participat dl. președinte av. Gheorghe Florea, dl.vicepreședinte av. Petruț Ciobanu și dl. vicepreședinte av. Ion Turculeanu. În susținerea problemelor reclamate, au participat decanii barourilor București, Timiș, Dolj, Ilfov, București, Vrancea, Iași Alba, Prahova, Giurgiu, Olt, Constanța, Vâlcea, Argeș, Bistrița, Brașov, Mehedinți și Satu-Mare.

„Considerăm că activitatea avocatului în actul de justiție este indispensabilă, iar o justiție echilibrată, corectă și independentă nu se poate realiza fără participarea avocatului. În aceste condiții, activitatea sa, remunerată la justa valoare în raport cu eforturile depuse, este nu doar o premisă, ci și o necesitate imediată pentru a asigura rolul și menirea asistenței judiciare acolo unde legea o impune”, a menționat Iancu Caracota, Președintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții.